چکیده:
آسیب شناسی طلاق و راهکارهای پیشگیری از آن از مهمترین پدیده های حیات بشر است که دارای اضلاعی به تعداد جوانب وابعاد جامعه انسانی است. این معظل نه تنها طرفین را به انحطاط می کشاند، فرزندان، خویشان وآشنایان رانیز درگیر می نماید. اکثر قریب به اتفاق اشخاصی که با این مشکل رو برو هستند،هرگز نتوانستندبا جامعه ارتباط صحیح وسالمی داشته باشند. چرا که رفع این مهم جز با تلاش مسئولین ذیربط وتک تک افراد جامعه محقق نمی گردد.
این ناهنجاری دگرگون کننده در لغت به معنای رهاوآزادشدن است که در اصطلاح حقوقی همان ازاله صیغه نکاح است.در واقع نوعی گسست وجدایی هیشگی طرفین واخلال در بنیان اساسی خانواده است. که در اولین اقدام تنها واحد مشروع واساسی تولید نثل را می پاشد. در همگام سازی با اجتماع، دوطرف رابا مصائب روبرو می نماید زیرا در جامعه ای که دیدگاه حکومت وافراد اجتماع هنوز در رتبه جهان سوم قرار داردچگونه می توان منتظر کسر شدن طلاق در جامعه کنونی بود؟یا در صورت بروز این مهم، آسیب دیده را با تدابیر موثر،نه تنها ازکناره گیری وطردشدن وی جلوگیری به عمل آورد،بلکه گامی مهم در جهت مثمره ثمر شدن وی نیز برداشت؟
با توجه به موضوع بسیار پیچیده طلاق و پیامدهای ناگواراقتصادی ،اجتماعی،فرهنگی وسیاسی آن،بااتکا به راهکارهای ارائه شده رفع معظل توسط دستگاه حکومتی هر کشور، وتربیت افراددرون یک جامعه، می توان کمتر با این بحران جدی روبرو شدودر صورت بروز مسئله می توان مشکل را رهبری نمود وفرد آسیب دیده را پذیرفت تابا روبرو شدن با حاقل آسیب به جامعه بازگشت داشته باشد.
ادامه توضیحات وکیل طلاق و تجربیات او:پدیدارشدن مشکلات اقتصادی ومعیشتی،تن دادن به ازدواجهای موقت وخارج ازعرف،کاهش رضایت از زندگی وآسیبهایی همچون قتل،خودکشی،اعتیاد،فحشا،اختلال در مناسبات وتعاملات اجتماعی،مشکلات جنسی،دلتنگی جدایی از فرزندان وسرخوردگی ازنتایج طلاق بر زنان است.
فشارهای روحی وروانی، ابتلا به انواع آسیبها،اختلالات رفتاری،از دست دادن پیوندها و همبستگی با خانواده و ازدواجهای موقت از پیامدهای طلاق بر مردان است.
پاسخ وکیل:
آثاری که طلاق برای فرزندان این معظل اجتماعی به همراه دارد به قدری مهم و قابل تامل است که به جرات می توان گفت که چنین کودکان یا نوجوانانی برای شخص خودویا جامعه مثبت وموثر باشند،بروزاختلافات خانوادگی هدیه شومی است که والدین برای آنهابه ارمغان می آورد؛ پرخاشگری،افسردگی ،حسادت،عصیان،سوظن،بدبینی،ترک تحصیل،ضعف اعتماد به نفس،اختلال در پذیرش هویت که از آثاربرجسته طلاق براین آسیب دیده های مظلوم است.
نتیجه گیری:
وجود ناهنجاریهای پس ازطلاق، به دلیل تحمیل فشارهای اقتصادی ،اجتماعی ،فرهنگی،برفردآسیب دیده؛واین که افراد جامعه در چه طبقه ای از فرهنگ قراردارند وچگونه این فرد را می پذیرندکه بتواند پس ازکسب این تجربه ناگوار، به یک فرد منزوی تبدیل نگردد؟
تفاوت واختلاف سنی بسیار بالا اولین عامل پدید آورنده این پدیده دگرگون کننده نظم اجتماعی است.شکوفایی ورشد مغز وتفکربشر، در سنین مختلف متفاوت است باشد به تبع آن هر شخص در هر سن یک ایده وطرزتفکر مختص سن خود رادارد وخیلی سخت ودشوار می تواند رفتار وطرز تفکر سن بالاتر یاپایین تر از خود رادریابد،وهمین عدم تفاهم منجر به طلاق می گردد.
چگونگی اقتصاد یک جامعه ؛عامل مهم دیگری است که به رشد یا نزول طلاق دامن می زند.اقتصاد بیمار وفلج بشررا به یک برده اقتصادی مبدل نموده ،ذهن را از تمرکز وتفکر بازداشته وبه ناچارافراداجتماع فقط زمان برای رفع مشکلات مادی خود دارند وفرصتی را نمی یابند که با استفاده از تعقل خویش یا دیگر متخصصین که مرتبط با موضوع تنش آنها فعالیت می کنند،معظل ایجاد شده را حل وفصل کنند.
جوامعی که در جهان سوم با فرهنگی ایده آل در جامعه روبه رو نمی باشند،نه تنها نمی توانند فرد آسیب دیده را بپذیرند تا بیش از این ضربه بر روان اوواردنگردد،آسیبهای جبران ناپذیری رانیز بر وی تحمیل می نمایند.
آسیب شناسی طلاق و راهکارهای پیشگیری از آن
فرد فرد یک جامعه باید همیشه مترصد این موضوع باشد که ممکن است فردی در جامعه با این مشکل روبروشود وبا برخورد مناسب وپذیرش وی، تا حدودی در رفع مشکلش گام بردارد؛ به طوری که اگر نیازمند حرفه است به طور موقت در جهت سالم وی را یاری رساند ؛مطمئنا زمانی که فکرش آزاد شدبه صورت مستقل وموفق به حرفه اش می پردازد،نه این که به عنوان مثال اگر مطلقه خانم است با بهره بری ناسالم از وی ،اورابه یک عامل خطرناک تبدیل نمود، که با ورود آسیب توسط اجتماع به وی، نه تنها مثبت برای خود واجتماع نیست بلکه زنگ خطرجدی برای برهم خوردن نظم اجتماعی است.
دولتمردان وصاحبان حکومت در ایجاد روحیه نشاط وشادمانی برای افراد،می توانند سطح آزادی فکر واندیشه را درجامعه به صورت متعادل نگه دارند وبا اندیشیدن تمهیداتی نظیر احداث کارگاههای تخصصی درجهت رفع بیکاری،کاهش تورم،برگزاری کلاسهای مرتبط نظیر بازگشت به خود واقعی ؛تقویت حس اعتماد به نفس به کاهش آمار طلاق پرداخته و در صورت بروز مشکل یاپذیرش وی به عنوان انسان موثر وتاثیرگذار، تفکر وی راازیاس به فردایی روشن صیغل دهد. فرد آسیب دیده نیز با بهره گیری ازایمان وبااتکا به خداوند، وعملیاتی نمودن تمهیدات، زندگی عادی خویش راادامه داده وجامعه نیزدستخوش حوادث نمی گردد.